"Effective English Language Teaching with Digital Technology" - stagiu de formare Erasmus+
publicat în Acreditare Erasmus+ (2022-2027)
30 octombrie -12 noiembrie 2022 - Dublin, Irlanda
Mobilitatea Eramus+ la care am avut șansa să iau parte în perioada 30 octombrie-12 noiembrie 2022 în Dublin, Irlanda, în cadrul stagiului de formare „Effective English Language Teaching with Digital Technology”, organizat de InterEducation, a fost, din perspectiva profesorului de limbă engleză, o experiență, relevantă, necesară și plăcută. Nu vizitasem Irlanda până la acel moment și nu intrasem în contact cu spațiul cultural irlandez, așadar, am trăit această incursiune culturală cu maximă intensitate și curiozitate și m-am bucurat de întâlnirea cu irlandezii prietenoși, primitori, de ocazia de a-mi îmbunătăți competențele lingvistice, de a mă familiariza cu accentul irlandez si de face schimb de idei cu alți colegi din Germania, Spania, Franța, Ungaria, Finlanda si Bulgaria. În mod deosebit am apreciat agenda bogată în activități a programului: de la workshop-uri pe tema noastră de interes, tehnologie digitală în predarea limbilor străine, la vizita la un colegiu irlandez, prezentările și peregrinările culturale, până la experiența de a fi găzduită într-o familie irlandeză. Un alt aspect îmbucurător al acestei mobilități de formare Erasmus+ a fost calitatea activității de formare și profesionalismul celor patru traineri: Joe Dale, Helen Callanan, Lucy Norris, Sophie Lawlor. Am plecat cu nerăbdarea de a pune în practică cele învățate, cu sentimentul că am obținut achiziții cognitive și am îmbunătățit abilitați digitale importante, bucurându-mă de prezența unor formatori cu personalități plăcute, creative și tonice.
I. Workshop-urile pe tema „Effective English Language Teaching with Digital Technology” au prilejuit în primul rând o analiză sumară și o selecție atentă a competențelor și instrumentelor digitale ca parte a abilităților-cheie ale secolul al 21-lea și, mai ales, accesul la un set de sugestii utile care să contribuie la planificarea unor lecții mai atractive, participative, motivante pentru elevi, prin folosirea tehnologiei în mod creativ.
Printre abilitățile dezvoltate în cadrul cursului, s-a acordat o importanță aparte următoarelor componente:
- folosirea instrumentelor web 2.00 pentru teme, pentru proiecte desfășurate în clasa și în afara spațiului sălii de clasă,
- folosirea și crearea de materiale audio și video pentru învățare ( ex. podcast, vodcast),
- editarea și evaluarea quizz-urilor online,
- modalitățile de utilizare a conținutului multimedia generat de elevi pentru eficientizarea învățării,
- flipped learning și blended learning,
- povestirea pe baza mijloacelor digitale pentru optimizarea învățării,
- micro-teaching și explicarea conceptelor de predat folosind mijloacele tehnologice;
De asemenea, am avut acces la o serie de materiale adaptate și produse pe perioada cursului ca urmare a inițierii în folosirea următoarelor aplicații și resurse dinamice online:
- Photos For Class, Edpuzzle, Wheel of Names, Autodraw,
- Emoji keyboard, ScreenPal, Classroom Screen, Spinner Wheel,
- Vocaroo, Online Voice Recorder, Cueprompter, Natural Readers,
- Use Immersive Reader on Websites, Helperbird in Docs,
- The New Edtech Classroom, Flip, Bitmoji Chrome extension, Flaticon,
- CityGuessr, QWIQR, Quickshare Screenshot, Snip & Sketch,
- Book Creator, Remove.bg, And then I was like, Postimages, Padlet,
- Volume Master, Storyboardthat, Make Beliefs Comix, Whiteboard.fi,
- Loom for Education, Screencastify, Flippity, Wordle ideas, Jamboard,
- MSGif, Gifcap.dev, Mentimeter, Quizizz.
Cele mai relevante beneficii pe care le-am obținut din punctul de vedere al temei stagiului de formare au fost oportunitățile de :
- a reflecta și a identifica propriile nevoi de dezvoltare din zona competențelor digitale în predarea limbii engleze;
- a descoperi potențialul pe care tehnologia digitală il prezintă în învățarea si predarea limbii engleze, precum și dificultățile cu care te poți confrunta;
- a dezvolta și selecta deprinderile practice în folosirea tehnologiilor digitale;
- a avea acces la resursele online de dezvoltare profesională;
- a dezvolta un plan de acțiune de urmat la revenirea acasă;
II. O altă componentă importantă a stagiului de formare a fost vizita la St. Vincent Castleknock College, un colegiu privat de băieți din Dublin, înființat in 1835, cu titulatura de “Digital School of Distinction” unde, împreună cu alți participanți la curs, profesori din Germania, Franța, Spania, Finlanda, Ungaria și Bulgaria, am avut oportunitatea:
- de a asista la lecții de literatură engleză, de geografie, de siguranță personală, IT,
- de a discuta cu profesorii și directorii colegiului despre activitățile din sfera IT din agenda scolii,
- de a face o analiză contrastivă pe baza realităților educaționale din școlile de proveniență ale participanților cu privire la utilizarea metodelor și mijloacelor digitale în procesul de predare-învățare;
III. Vizitele la obiectivele culturale de marcă precum Castelul Dublin, Trinity College, Muzeul Literaturii Irlandeze (MOLI), Galeriile de Artă din Dublin, Casa memorială Oscar Wilde, Muzeul Guiness, National Museum: Archaeology, National Museum: History and Decorative Arts , Chester Beatty Library, Wicklow Mountains National Park , Mânăstirea si lacurile Glendalough precum și prezentările informative despre Sistemul Educațional Irlandez, despre Istoria, Cultura și Tradițiile Irlandeze, împreună cu experiența de fi găzduită într-o familie irlandeză au completat această călătorie culturală fascinantă, neumbrită nici măcar de vântul, ploaia abundentă sau amurgul grăbit de noiembrie.
Prof. Gianina Artenie